Ståtlig villa på egen udde vid Dalslands kanal!

Utgångspris 3 800 000 kr · Christian Aarsruds väg 6, Dals långed
Visningar

Vänligen kontakta mäklaren för visning.

Representativ och ståtlig villa i natursköna Dalsland med betagande sjöutsikt och stor parkliknande trädgård på en egen udde vid Dalslands kanal. Byggnaden vilar närmast majestätiskt på sin udde omringad av kanalens glimmande vatten och grönskande lövverk som ger ett insynsskyddat och ostört läge trots dess centrala belägenhet. Utsikten över vattnet är hänförande och är återkommande från nästintill alla delar av fastigheten. Husets totalt 343 kvadratmeter bjuder på gott om rum och spännande vrår att utforska och uppleva. Den 5442 kvadratmeter stora tomten inramas av en dekorativ stenförstärkning som omsluter udden och den inbjudande trädgården utsmyckas av dekorativa stenläggningar, flertalet uteplatser, vacker belysning, egen brygga samt välsmakande blåbärsbuskar och ståtliga kastanjeträd.

Intresseanmälan

Villan var ursprungligen en disponentbostad till Christian Aarsrud och uppfördes i slutet av 1800-talet med anknytning till Mustadsfors bruk. Villan har sedan dess succesivt byggt ut och renoverats på ett då representativt och ståndsmässigt vis och resultatet har blivit ett fascinerade byggnadsverk som är unikt till sin karaktär. Fastigheten präglas av stora sällskapsytor, vidsträckta fönsterpartier med generösa ljusinsläpp samt unika detaljer och finesser bevarade från olika epoker som skvallrar om husets välbevarade historia. Nu väntar denna karaktäristiska f.d. disponentbostad att förvaltas av en ny ägare som med sin egen prägel skapar en bostad till något långt utöver det vanliga, med ett enastående vackert läge.

Fastigheten erbjuder:

  • Unikt läge på egen udde vid Dalslands kanal
  • Parkliknande trädgård med badbrygga och flertalet uteplatser
  • 343 kvm exklusiv och välplanerad bostadsyta
  • Stora sällskapsytor med flertalet stämningsfulla eldstäder

Planlösning

Huvudentré/hall– En tilltalande utvändig passage med kraftfulla träpelare som stäcker sig längs med södra gaveln och leder in till bostadens huvudentré där prydliga pardörrar öppnar upp till en inbjudande ljus entré där ett iögonfallande flerfärgat fönster framträder elegant mot de vitmålade väggarna, heltäckningsmattan på golvet och det vitmålade taket. Entrén ansluter till en nyrenoverad hall som nås via en rymlig öppning direkt till höger. Hallen är försedd med smakfullt parkett som bekläder golvet medan väggarna dekoreras med vitmålad träpanel och taket av vita huntonitskivor.

Vardagsrum– Från hallen nås ett väl tilltaget vardagsrum som präglas av dess öppna vidsträckta ytor, generösa ljusinsläpp och dekorativa inredningsdetaljer. Rummet inramas av en utbredd altan som sträcker sig längs med hela västra fasaden och längst med norra gaveln. Burspråket i norr inrymmer plats för ett matsalsbord där en härlig middag kan avnjutas i kombination med enastående sjöutsikt. Vidare finns gott om plats till möblering av ytor att nyttja till social samvaro. Vid fasadens västra sida återfinns utgången till altanen där en kväll i gott sällskap kan avslutas med att begrunda solnedgången. Vardagsrummets interiör är karakteristisk med framträdande takbjälkar och lister som bryter av mot de vita huntonitskivorna i taket och de tapetserade ljusa väggarna. I rummet återfinns även en dekorativ, välbevarad kakelugn som påminner om villans anrika historia samt en öppen spis som sprakar stämningsfullt och sprider värme när de gråa och kalla höstkvällarna väl börjar etablera sig.

Matsal– I anslutning till vardagsrummet återfinns den fängslande matsalen som är försedd med unika dekorelement i form av takrosett och breda gammeldags lister som separerar golv och det vitmålade taket från väggarna. Golvet är beklätt med välvårdad parkett och väggarna är tapetserade med en diskret motivtapet. Invid norra innerväggen stoltserar ett fastmonterat rustikt bufféskåp som inkluderas i fastigheten. Övriga matsalsmöbler kan köpas till efter överenskommelse med säljaren.

Mellanhall-I direkt anslutning till matsalen nås en mindre mellanhall som leder in mot köket till höger, vardagsrummet rakt fram samt källartrappan direkt till vänster. Hallen är inredd med träpanel på väggarna, heltäckningsmatta på golvet samt vita skivor i tak.

Kök– Det inbjudande köket erbjuder gott om bänkytor och förvaring samt plats för matbord invid fönstret i öst. Köket delas upp med en praktisk bänksektion som separerar köksdelen från matplatsen och fyller likväl en praktisk funktion som estetiskt. Köksinredningen består av ljust exklusivt almträ där stora vita kakelplattor bekläder väggarna mellan överskåp och bänksektionen. Köket är utrustat med fristående kyl och frysskåp från Husqvarna (2014) samt äldre diskmaskin och spis från Husqvarna och fläkt från Cylinda.

Kontorsentré– Ingång från fastighetens östra sida som leder direkt in till kontorsrummet. Strax innan kontoret finns även ytterligare en trappa till övre plan. Till vänster i hallen återfinns ingång till tvättstuga och kök samt en vägg försedd med inbyggda skjutdörrsgarderober som smälter in i de neutrala träpanelväggarna på ett smakfullt sätt. Golvet är beklätt med heltäckningsmatta och i taket sitter vita skivor.

Wc-Direkt till vänster i hallen finns en mindre wc utrustad med toalettstol, handfat samt våtrumsmatta på golvet, tapetserade väggar samt vitmålat tak.

Kontor-Rakt fram från entrén nås det gedigna kontorsutrymmet där rustika bokhyllor täcker två av väggarna och inkluderas i fastigheten. Rummet har ett härligt ljusinsläpp från ett fönster i öst och är inrett med ett vackert trägolv, tapetserade väggar samt vita huntonitskivor i tak. Vidare är rummet utrustat med ett kassaskåp.

Dolt utrymme-Bakom kontoret ligger ett dolt utrymme med fönster mot norr. Utrymmet saknar ingång men kan med fördel öppnas upp från två olika riktningar och användas som exempelvis förvaringsutrymme.

Tvättstuga-Vägg i vägg med kontorsutrymmet återfinns tvättstugan vars ingång ligger i anslutning till hallen. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin från Husqvarna, en praktisk diskho med förvaringsskåp ovan, tre garderober samt en skrubb som är belägen under trappan till övervåningen. Väggarna är beklädda med ljusa våtrumstapeter, våtrumsmatta samt vita skivor i tak. Ut mot norra gaveln återfinns även en utgång till altanen.

ÖVRE PLAN

Sovrumshall– En trappa upp från kontorshallen nås en passage med heltäckningsmatta, väggar beklädda med träpanel samt vita skivor i tak. Rummet är utrustat med en inbyggd garderob samt en lucka till vinden.

Sovrum (5) – I anslutning till passagen återfinns ett utav övre plans fem sovrum. Rummet är inrett med trägolv, tapetserade väggar, vita skivor i tak samt en garderob till förvaring.

Badrum- Vägg i vägg med sovrummet ligger ett helkaklat badrum med en utbredd kommod med generös avställningsyta, nedsänkt handfat, underskåp samt en sektion med överskåp och spegel ovanför. Vidare är badrummet utrustat med toalettstol, duschkabin och elburen golvvärme.

Vardagsrum– I anslutning till sovrumshallen och från en trappa i vardagsrummet på nedre plan nås ytterligare ett härligt sällskapsrum med två stora fönster mot väst där den enastående sjöutsikten exponeras. Rummet har gott om stora sällskapsytor med plats för både soffgrupper och matsalsbord. Rummets karaktär lyfts ytterligare en dimension av en utbredd dekorativ öppen spis. I kombination med tilltalande parkettgolv, vita huntonitskivor i tak samt målade väggarna med träpanel skapas en gemytlig och rogivande atmosfär.

Sovrum (3 & 4)– Parallellt med allrummet invid norra gaveln fasaden ligger två större sovrum. Sovrummet längst åt väst är försett med två garderober och har härligt ljusrosa tapeter på väggarna, beständigt trägolv samt vitmålat tak. Intilliggande sovrum har ljusinsläpp från fönster i norr och är försett med skjutdörrsgarderober längs med hela ena väggen samt egen ingång till ett helkaklat badrum. Rummet är inrett med tapetserade väggar i ljusrosa ton, vackert trägolv samt vita skivor i tak. I rummet finns även en inbyggd garderob avsedd till förvaring av skor.

Badrum– I direkt anslutning till sovrummet nås ett helkaklat badrum som är utrustat med duschkabin, handfat och toalettstol. I taket sitter vita skivor och golvet värms upp av elburen golvvärme.

Sovrum (1 & 2)– I motsatt ände av övervåningen finns ytterligare två rymliga sovrum där färgskalan går i ljusa toner och båda har fönster ut mot södra gaveln. Sovrummet längst mot väst är inrett med ljusa tapeter på väggarna, vitmålat tak, exklusivt trägolv samt en praktisk klädkammare. Intilliggande sovrum är även detta inrett med trägolv och har ljusgröna tapeter med dekorativ bård på väggarna samt ett vitmålat trätak. Rummet är även försett med två garderober till förvaring.

KÄLLARPLAN (tillbyggd sektion)

Rum– Vid mellanhallen som ligger i fil med köket återfinns trappan ner till källarplanet som leder ner till ett stort rum med betonggolv, putsade väggar, vitmålat betong tak.

Rum– Mindre utrymme försett med automatsäkringsskåp samt ingång till kryputrymme. Rummet är inrett med plastmatta, putsade väggar samt betongtak.

Korridor– Korridorsutrymme med utgång i bortre änden mot norra gaveln. Utrymmet är inrett med betonggolv, vitmålade väggar samt vitmålat betongtak.

Rum– I direkt anslutning till korridoren närmast utgången återfinns ett rum inrett med laminatgolv, blåmålade väggar med panel samt vitmålat betongtak. I detta utrymme finns även vattenmätaren.

Rum– Utrymme med ljusinsläpp från ett källarfönster i väst. Rummet är inrett med laminatgolv, blåmålade väggar med panel samt vitmålat betongtak.

Rum– Utrymme som nyttjats till verkstadsrum med putsade betongväggar, vitmålat betongtak samt delvis plastmatta på golvet.

KÄLLARPLAN (ursprunglig sektion)

Ursprungliga delen av källaren inrymmer en korridor med tre förrådsutrymmen försedda med hyllor, varav en matkällare. Vidare finns en toalett belägen vid trappan som ej är i bruk.

Övriga byggnader

Fristående garage– Tilltagen garagebyggnad med ett stort loft ovanpå. Garaget är beläget snett framför östra fasaden invid grusplanen och är uppförd med betonggolv, träpanel och plåttak. Bakom garaget finns även en vedbod tillbyggd 2016 och en jordkällare.

Trädgård

Parkliknande trädgård utöver det vanliga där det glittrande vattnet från Dalslands kanal skapar en vy som närmast kan liknas vid en tavla. I trädgården återfinns bland annat en 3-kammarbrunn som är belägen i gräsmattan nära huvudentrén. Vidare återfinns dekorativa stenmurar, tilltalande grusinfart, vackra stenlagda uteplatser, en iögonfallande fontän, stenförstärkning runt hela udden, dekorativ belysning samt fem stycken vattenkranar med sjövatten. I trädgården växer härliga, stora blåbärsbuskar, kastanjeträd samt äppleträd, varav några Åkeröds. I tillhörande naturskogsparti växer både blåbär och lingon.

Nere vid sjökanten återfinns en härlig brygga med badstege, en vacker uppsättning vita kafémöbler som inkluderas i fastigheten samt härliga platser att sitta och avnjuta sjöutsikten.

Renoveringar

1997-1999: Totalrenovering invändigt på kontorsentré och övre plan samt devis ombyggnation:

– Ny elektrisk anläggning

– Nya vattenledningar

– Nya badrum

– Ny toalett på entréplan

– Ny tvättstuga

– Nya innerdörrar

– Utbyte av samtliga fönster undantaget källare

2003: Ny infart

2005: Strandförstärkning (godkänt av Bengtsfors kommun), Nybyggnad av garage

2007: Nytt tak, Ny fasadbeklädnad, Gjuten veranda med tak

2013: Ny 3-kamnmarbrunn till avlopp (privat avlopp godkänt av kommunen). Driftsavtal med Ragnsells)

2016: Ny vedbod

2017: Renoverat huvudentré/hall, reparation av vattenskada i källaren

Hela perioden:

– Löpande underhåll och fasadsmålning

– Upprustning och underhåll av trädgård

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning Bengtsfors ENET GA:3
fnr_140774626

Fakta

Status
Utförd
Energiklass
F
Prestandavärde
100
Utförd
2017-09-07
Taxeringsvärde
Byggnad
871000 kr
Tomt
408000 kr
Totalt
1279000 kr
Taxeringsår
2015
Taxeringskod
220
Pantbrev & inteckningar
Antal pantbrev
5
Totalt pantvärde
2100000 kr
Boendekostnadskalkyl

Vi erbjuder gärna boendekostnadskalkyl. Kontakta oss så berättar vi mer!

Byggnadstyp
2 planshus med källare
Grund
Källare/Torpargrund
Grundmur
Betong
Stomme
Trä
Bjälklag
Betong/Trä
Fasad
Trä
Takbeklädnad
Plåt
Utv. plåtarbeten
Plåt
Eldstad
2 st. öppna spisar, kakelugn (godkända)
Fönster
3-glas och 2-glas energiglas
Ventilation
Självdrag
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Trekammarbrunn (godkänd)
Uppvärmning
El element

Kostanden för renhållning avser årskostnaden. 72 kr för tömning tillkommer. I kostnaden för Vatten/Avlopp ingår tömtning av 3-kammarbrunn (902 kr). Den årliga kostnande för Securitas alarm är 5688 kr. Den nuvarande ägaren har även eldat med ved à ca 6-7 m3 per år.

El
3042 kr/månad
Vatten/Avlopp
269 kr/månad
Sotning
32 kr/månad
Renhållning
77 kr/månad
Försäkring
648 kr/månad
Total driftskostnad
4068 kr/månad

Planlösning

Dokument

Karta

Christian Aarsruds väg 6, Dals långed

Ansvarig mäklare

Stephanie Brodeur Flink

0531-120 65
076-349 25 28

Stephanie är en drivande fastighetsmäklare som brinner för sina kunder och som har en djup kunskap inom hus och hem. Innan Stephanie utbildade sig till fastighetsmäklare jobbade hon inom diplomati på det amerikanska utrikes departmentet i Washington DC, Paris och..

Intresseanmälan

Förnamn

Efternamn

E-postadress

Telefonnummer

Meddelande

Meddelandet skickades.