Gård med skog vid Orsbytjärnet!

Utgångspris 4 300 000 kr · Ärtemarks-Orsbyn Tjärkasen 1, Bengtsfors
Visningar
  • Lördag 27 jan 10:30 - 12:00
Boka här

På en egen udde med ostört läge framträder denna idylliska gård med tavla-liknande vy över orsbytjärnets gnistrande vatten och dess natursköna omgivning. En lantlig dröm med en gedigen bostadsbyggnad som har det ”lilla extra” och som under årens lopp renoverats för en ökad boendestandard. Förutom en utökad boendeyta har fastigheten försetts med nytt kök, exklusivt helkaklat badrum med hörnbadkar, nya 3-glasfönster och nytt energieffektivt värmesystem i form av luft-vatten. Längst med bostadshusets västra fasad sträcker sig en väl tilltagen altan som ansluter till en inglasad veranda i söderläge. På gården återfinns flertalet gedigna byggnader varav en timrad bastubyggnad som är belägen nere vid vattenbrynet och inbjuder till trivsamma bastubad med svalkande inslag. Till fastigheten hör även ca 40 hektar skogsmark med virkesförråd på 4960 m3sk (+ tillväxt sedan 2016). Välkommen till lantlig gårdscharm med det lilla extra!

Intresseanmälan

Fastigheten erbjuder:

  • Exklusivt läge på egen udde
  • Fantastisk utsikt över Orsbytjärnet
  • Lantlig charm med extra faciliteter
  • Timmerbastu vid vattnet
  • 40 ha skogsmark
  • Jakträtt med 2 platser i älgjaktlaget, bra vildsvinsjakt

Bostadsbyggnaden

Entré/hall– Entrén som är belägen vid västra fasaden leder in till en välkomnande hall med praktiskt klinkers på golvet i en behaglig grå nyans. I anslutning till hallen öppnas entréplanets ytor upp utav två dekorativa dörrvalv varav det ena vetter in mot köket i söderläge och det andra mot en större hall med anslutande utrymmen i motsatt riktning. 

 

Kök – Rymligt kök där praktiska lösningar kombineras med estetisk fallenhet och lantlig charm. Köket renoverades på 90-talet och erbjuder med generösa arbetsytor, förvaringsmöjligheter och gott om plats till möblering av matbord. Köksfronterna är av behandlat trä med en effektfull spegelfasning och dekorativa beslag.  Köksbänkarna har en ljus bas som ramas in av en trälist som matchar köksfronterna. Ovanför köksbänkarna är väggarna beklädda med ett diskret mönstrat kakel som smälter in på ett snyggt sätt i kökets interiör. Väggarna är tapetserade med ljusbeigea tapeter varav en fondtapet med beigt rutmönster på en utav väggarna. Vidare är köket utrustat med moderna, nya vitvaror i form av integrerad ugn från Cylinda 2016, diskmaskin från Cylinda 2016, häll (Cylinda), och fläktkåpa. Fristående kyl och frysskåp från Electrolux (ca 5-6år). Golvet är beklätt med ett grått klinkergolv, väggarna med tapeter och i taket sitter vita skivor.

 

 Tvättstuga/groventré – I anslutning till köket finns en tvättstuga med groventré som nås från södra gaveln via den inglasade verandan. Tvättstugan är inredd med praktiskt klinker på golvet och tapetserade väggar. Utrustningen består av en tvättmaskin från Electrolux samt tvättho.

 

Inglasad veranda– Stor inglasad veranda med skjutdörrar, klinkergolv och stora möblerbara ytor. Verandan är belägen invid södra gaveln där den härliga eftermiddagssolen inbjuder till avkopplande kaffepauser.

 

Pannrum – I Anslutning till entréhallen återfinns ett pannrum utrustat med luft-vatten system som är inkopplat via en oljepanna. Även oljepannan med elpatron är inkopplad men har inte använts i flera år (oljetanken återfinns utomhus och måste besiktigas innan den kan tas i bruk.) I utrymmet finns även en varmvattenberedare á 150 liter och centraldammsugare.  Rummet är inrett med målade väggar samt tak.

 

Hall – Rymligt hallutrymme beläget till vänster om entréhallen som ansluter till vardagsrum och sovrum. Utrymmet är inrett med vackert trägolv, trätak samt väggar beklädda med tapet och bröstpanel. Utrymmet är även utrustat med en dekorativ täljstenskamin inklusive fläkt som sprider en härlig värme i de öppna kringliggande ytorna. Här återfinns även trappan till övre plan. 

 

Sovrum – I direkt anslutning till hallen ligger två sovrum i fil med varandra varav det första sovrummet som nås är inrett med plastmatta, tapetserade väggar samt vitmålat tak. Ena väggen är försedd med fyra garderober.

 

Sovrum– Mindre sovutrymme som nås från intilliggande sovrum inrett med laminatgolv, tapetserade väggar samt vitmålat tak.  I detta rum återfinns även en el-central med automatsäkring som tillhör den nybyggda delen.  

 

Vardagsrum – Väl tilltaget vardagsrum med härligt ljusinsläpp från fönster i två olika väderstreck. I rummet återfinns en dekorativ öppen spis med kassett som sprider en extra gemytligt atmosfär i rummet. Golvet framför är beklätt av en exklusiv stenskiva som har en praktisk likväl som estetisk funktion.  På golvet ligger ett elegant trägolv, väggarna är beklädda med ljusa tapeter inklusive en utmärkande stormönstrad fondvägg och i taket är av trä. Rummet är även försett med indragen fiber.  

 

Bad – Exklusivt helkaklat badrum som renoverades för cirka 10-12 år sedan och har utrustats med diverse bekvämligheter så som hörnbadkar och behaglig el-golvvärme. Vidare är badrummet utrustat med vägghängd toalett, duschutrymme med skjutdörrar samt en badrumsmöbel med integrerat handfat och förvaringsmöjligheter. Taket består av målad träpanel vilket även bekläder väggsektionen vid hörnbadkaret som lyses upp av spotlightramp som installeras i taket ovanför.

 

Förråd – Praktiskt förvaringsutrymme som tidigare nyttjats som pannrum men använts nu till klädkammare men som likväl kan användas till diverse förvaringsutrymme.

 

ÖVRE PLAN

Rum– Från trappan i hallen nås ett ljust och luftigt utrymme på övre plan som karaktäriseras av den gedigna murstocken som markerar rummets mittpunkt. Rummet är inrett med trägolv, vitlackerat, lutande trätak samt tapetserade väggar.

 

Rum – I direkt anslutning till föregående utrymme återfinns ytterligare ett rum som är inrett med tilltalande laminatgolv, tapetserade väggar samt vita träskivor i tak med infällda spotlights. Rummet är även försett med utgång till en balkong med trappa ner till markplan.

Övriga byggnader

Förrådsbyggnad – Förrådsbyggnad om cirka 20 kvadratmeter uppförd på plintar med träpanelfasad, trägolv samt plåttak.  Byggnaden är även försedd med indragen el.

 

Bod – Mindre bod med träpanelväggar och plåttak samt indragen el.

 

Fiskebod – Fiskebod om cirka 6 kvadratmeter uppförd på plintar med väggar av träpanel samt plåttak.

 

Ladugård – Gedigen ladugårdsbyggnad som är byggd runt år 1930-1940 med en omfattning på 18 m x 7,5 m. Byggnaden är uppförd med väggar av träpanel som målats med falurödfärg för cirka 12-13 år sedan. Ladugården är uppdelad i två stycken isolerade och inredda rum med indragen el, logen med trägolv och gammalt stall med betonggolv. Renne finns ovanför stall/logen och i tillbyggnad återfinns ett mindre hönshus samt vedbod.

 

Gäststuga /(Hundhus) – Inredd gäststuga som har använts till hundhus på senare tid. Byggnaden är uppförd på murblock, träpanelfasad samt plåttak. Byggnaden är försedd med indragen ström samt element. Vidare har en veranda förberetts men golvplanka saknas på konstruktionen.

 

Växthus-Pittoreskt växthus i söderläge.

 

Vedbod– Äldre byggnad i sämre kondition med träpanelfasad och plåttak.

 

Timrad bastu – Bastubyggnad inklusive vedbod om cirka 9 kvadratmeter med timmerväggar och plåttak. Byggnaden är belägen bara två meter från vattnet och möjliggör svalkande dopp efter ett värmande bastubad.

 

Stuga – Enkel oisolerad stuga med träpanelfasad och plåttak.

 

Stuga – Stugbyggnad som är uppförd av trä i timmerimitation och plåttak. Stugan är försedd med både vatten och ström.  

Renoveringar

Fastigheten köptes 1994 och har sedan dess genomgått flertalet renoveringar som följer nedan. Arbetet är utfört av lokala hantverkare.

Ca 95-96 Utbyggnad av kök, nybyggd trappa till övre plan.

1999– Montering av kamin i vardagsrummet, utbyggnad av vardagsrum samt badrum (ca 20 m2).

Ca 2000- Ombyggnad av övre plan (västerut) från vindsutrymme till inrett utrymme. Utbyggnad inglasad veranda.

2003 och framåt – Nya 3-glas fönster, byte i omgångar

Ca 2007-2008- Ombyggnad av sovrum övre plan (österut) från 15m2 till ca 30m2 + 3 nya element. Installation av täljstenskamin med fläkt i hallen.

2009- Installation av luft-vatten värmepump

Övriga upplysningar

Fiber finns inkopplad.

Centraldammsugare finns.

Jakträtt- 2 platser i älgjaktlaget följer fastigheten. Enligt säljaren finns bra möjligheter till vidsvinjakt på fastigheten.

Vägsamfällighet– Fastigheten ingår i Orsbynsvägsamfällighet. Vägen härstammar från Lagaskifteskarta men kartan finns ej registrerad hos Lantmäteriet. Vägföreningen sköter snöröjningen.

Transformatorstation- Bygglov för transformatorstation med placering på fastigheten godkändes av Bengtsfors kommun 2014-01-09. Transformatorstationen har ej uppförts ännu.

Sotningsprotokoll- Enligt sotningsprotokoll är braskasetten i vardagsrummet samt braskaminen i hallen godkända utan avvikelser 2016-05-27.

Vatten/avlopp– Den borrade brunnen återfinns under huset. Avloppet består av äldre trekammarbrunn med rengöringsbädd. Avloppet spolades rent av Ragnsells 2016.

Samfällighet – På Storön, belägen i sjön Lelång, finns ett samfällt område som ej är utrett av Lantmäteriet men som nyttjats av fastigheter i Orsbyn.

Förvärvstillstånd – Förvärvstillstånd krävs. (Du som sedan minst ett år är folkbokförd inom glesbygdsområde i Bengtsfors kommun behöver inte söka tillstånd.) Förvärvstillstånd söks hos Länsstyrelsen i samband med köp och kostar 3700 kr för privatpersoner.

Skogsbruksplan – Skogsbruksplan uppdaterad 2016-05-09 finns tillgänglig. Se separat dokument.

Servitut

Avtalsservitut kraftledning, Last
15-IM6-83/3323 – 1, 1983-07-27

Fakta

Status
Utförd
Energiklass
G
Prestandavärde
148
Utförd
2017-12-14
Taxeringsvärde
Byggnad
333000 kr
Tomt
287000 kr
Totalt
2108000 kr
Taxeringsår
2017
Taxeringskod
120
Pantbrev & inteckningar
Antal pantbrev
5
Totalt pantvärde
2041000 kr
Boendekostnadskalkyl

Vi erbjuder gärna boendekostnadskalkyl. Kontakta oss så berättar vi mer!

Byggnadstyp
1,5 planshus
Grund
Torpargrund
Grundmur
Natursten/betong
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Fasad
Trä
Takbeklädnad
Plåt
Utv. plåtarbeten
Plåt
Eldstad
Braskasett, täljstenskamin
Fönster
3-glas
Ventilation
Självdrag
Vatten och avlopp
Djupborrad brunn. Trekammarbrunn med rengöringsbädd.
Uppvärmning
Luft-vatten värmepump

Uppvärmning ingår i kostnaden för värme. Renhållning avser årsavgiften för sophämtning; 72 kr per tömning tillkommer. Skogsförsäkring ingår i försäkringskostnaden. Fiberabbonemanget kostar 4080 kr/år.

El
1333 kr/månad
Vatten/Avlopp
125 kr/månad
Sotning
42 kr/månad
Renhållning
77 kr/månad
Försäkring
542 kr/månad
Total driftskostnad
2119 kr/månad

Planlösning

Dokument

Karta

Ärtemarks-Orsbyn Tjärkasen 1, Bengtsfors

Ansvarig mäklare

Stephanie Brodeur Flink

0531-120 65
076-349 25 28

Stephanie är en drivande fastighetsmäklare som brinner för sina kunder och som har en djup kunskap inom hus och hem. Innan Stephanie utbildade sig till fastighetsmäklare jobbade hon inom diplomati på det amerikanska utrikes departmentet i Washington DC, Paris och..

Intresseanmälan

Förnamn

Efternamn

E-postadress

Telefonnummer

Meddelande

Meddelandet skickades.