Ed

Kulturhistorisk villa i vacker omgivning!

Alla bilder   Planlösning   Intresseanmälan

Gamla Edsvägen 17, Ed

Utgångpris
2 100 000 kr
Antal rum
7
Tomtarea
2174 Kvm
Biarea
100 Kvm
Boarea
215 Kvm

Varmt välkommen till denna kulturhistoriska villa ritad av arkitekt KJ Hansson och uppförd 1921. Den vackra och påkostade villan byggdes åt kamreren vid Dalslands järnväg och utpräglats av nyklassicistisk stil. Villans tidstypiska snickardetaljer finns kvar, synliga i den breda lockpanelen, hörnpilastrar, massiva skorstenar samt fönstren med glasrutor och mittpost. Invändigt bjuder villan på mer än 200 m2 av spännande historia, då den ursprungliga planlösningen finns bevarade inklusive jungfrukammare, vackra skjutdörrar och en ”hemlig gång”. Villan har moderniserats med jordvärme, fått nytt tak och nymålad fasad år 2020 och de vackra originalfönstren har renoverats med omsorg. Villan är placerad på en pampig, parkliknande tomt, utan insyn och inom kort gångavstånd från såväl centrala Ed som Stora Le och såklart, järnvägsstationen. Är du rätt person att förvalta en av byns vackraste juveler? Varmt välkommen på visning.

 • Fastigheten erbjuder

  • Vacker villa av kulturhistoriskt värde
  • Garage
  • Jordvärme
  • Nytt tak, nymålad fasad och renoverade fönstren
 • Planlösning

  ENTRÉPLAN

  Entré – Först ut i detta spektakulära hus är en mindre entré som ger en tydlig försmak på vad som väntar! Entrén levererar en modern framtoning, men har bevarat själen i det historiska huset. De mintgröna tapeterna tillsammans med det vitmålat tak skapar en vältilltagen känsla, som följer med vidare i hela huset.

  Hall – Vidare från entrén väntar en möblerbar hall. Väggarna pryds av tapeter i rosa ton som kontrasteras av tapeter med själfulla blommotiv i mjuka färger, på golvet finns ett vackert parkettgolv i fiskbensmönster och taket är vitmålat.

  Badrum – Badrummet är tvådelad i först WC-del och sedan duschrum med duschkabin. Inredningen består av äldre våtrumstapeter och våtrumsgolv, toalett, handfat och duschkabin.

  Vardagsrum – Genom den vackra skjutdörren i hallen nås det högtidliga finrummet. Här krävs inte det mycket fantasi för att tänka sig tillbaka till gamla tider där rummet fylldes med finbesök och högtidsfirande. I den moderna världen passar utrymmet perfekt till såväl familjärt sällskapsutrymme som till en plats att tillbringa tid med släkt och vänner. Rummet är inrett med tapeter i mintgrön ton, vacker fiskbensparkett, samt vitmålat tak. Vidare finns utgång till den gemytliga altanen med tak i söder.

  Matsal – I fil med vardagsrummet, väntar en ståtlig och traditionell matsal. Rummet är mycket praktiskt belägen i hörnet mellan köket och vardagsrummet och kan avgränsas med hjälp av vackra skjutdörrar. Salen lämnar plats för den stora matgruppen, vitrinskåp och andra önskade möbler. Den stilfulla inredningen utgörs av ett vackert parkettgolv i fiskbensmönster, tapeter i neutral ton, samt vitmålat tak.

  Kök – Gömt längst in i huset ligger det traditionella köket som utgör en häftig och fascinerade tidskapsel. Trots att köket erhåller en gammaldags inredning är detaljerna genomtänkta såsom den ljusblåa färgen som ansågs hålla bort flugor förr i tiden och skafferiet med placering i nordväst – villans kallaste hörn. Vidare finns gott om arbetsytor samtidigt som det vardagliga matbordet får plats. Jungfrukammaren ligger alldeles bakom köket, precis som det ska göra i ett fint hem byggt 1921. Köket har moderniserats på senare tid med spis och fläkt från Cylinda samt kylskåp och frys.

  Hall – Mot baksidan av huset finns en mindre hall, vilken är inredd med vitmålat tak, mörkgrön plastmatta, och tapeter med blommotiv i grön färg.

  Kammare – Den före detta jungfrukammare ligger bakom köket vilket underlät för tjänstefolket att utföra sitt arbete och förbli osynliga i villan. Idag kan kammaren praktiskt användas som gästrum, tonårsrum eller hemma kontor. I stil med de andra utrymmen i huset; är rummet vältilltaget och stilrent utformat med randiga tapeter i ljus ton, plastmatta med trämotiv, samt vitmålat tak.

  WC – Ett mindre wc med tapeter i randig ton, gråmelerad plastmatta, samt vitmålat tak. I utrymmet finns toalett och handfat.

  Hall – Mellan köket och trapphuset finns en mindre hall med trappa som leder ned till källarplan.

  Trapphus – Ett möblerbart trapphus med en smakfull inredning som följer med upp till övre plan. Här strålar ljuset in genom det långa fönstret i nord. Utrymmet inhyser trappan, vilken slipades i början av 90-talet, som avancerar till övre plan. Trapphuset är smakfullt inrett med ett klassiskt trägolv, tapeter med diskreta motiv, samt vitmålat tak.

   

  ÖVRE PLAN

  Sovrum – Till vänster om trappänden, på övre plan vilar det första sovrummet på våningsplanet. Detta gedigna sovrum förenar en stilfull inredning med det naturliga ljusinsläppet från två olika väderstreck. Här finns ett stort utrymme för både dubbelsängen och valfritt möblemang. Inredningen är bestående av en plastmatta i grå ton, tapeter i vit neutral ton, och vitmålat tak. I övrigt finns förvaringsutrymmen i form fyra platsbyggda garderober.

  Vardagsrum – Hallen på övre plan leder vidare till det inbjudande vardagsrummet. Det vackra ljusinsläppet betonar rummets storlek och smakfulla utformning. En extra spännande detalj är den ”hemliga gången” som sammankopplar vardagsrummet med det före detta köket bredvid. Väggarna pryds av grönmålade tapeter, på golvet finns en ljus plastmatta med trämotiv, och vitmålat tak.  

  Sovrum (före detta kök) – Det före detta köket har numera nyttjats som ett sovrum, men kökspartiet har kvarstått. Rummet är inrett med en ljus plastmatta, tapeter med behagligt motiv, samt vitmålat tak.

  WC – Wc-utrymme under trappan till vinden. Utrymmet har kaklat golv, tapetserade väggar och toalett.

  Badrum – På övre plan finns ett badrumutrymme inrett grönmålade väggar, kakelgolv, samt vitmålat tak. I utrymmet finns handfat och dusch.

  Punschveranda – Med ovanlig placering på övre plan ligger denna charmiga punschveranda med utsikt i nordväst och sjöglimt över Stora Le.  Verandan har försetts med fönster som kan plockas ut för en mer naturnära känsla.

  VIND

  Vind – Välkommen upp genom den gedigna vindstrappan till en vind ut över det vanliga. Utrymmet har trägolv och fylls med ljus genom det dekorativa vindsfönstret som kallas för ”oxögat”. Här finns även gott om plats till förvaring.

   

  KÄLLARE

  Gillestuga – Nedanför trappan ligger en mysig gillestuga inrett med trägolv, bröstpanel/tapeter och träpanel i tak. En vacker öppen spis finns placerad i rummet, dock behöver den kontrolleras innan den tas i bruk. Vidare finns utgång till trädgården.

  Tvättstuga – Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare av märke Cylinda. Golv och väggar av betong, putsat tak.

  Pannrum – Pannrummet inhyser jordvärmepumpen av märke Thermia år 2004.

  Förråd – I övrigt finns flera förrådsutrymmen i källaren.

 • Övriga upplysningar

  Besiktning – Bostadshuset är besiktigad av besiktningsman inför försäljning. Besiktningsprotokollet finns att tillgå hos mäklaren.

  Kulturvärde – Bostadsbyggnaden ingår i den kulturhistorisk byggnadsinventeringen för Dals-Eds kommun, år 2013.

  Tomt – Försäljningsobjektet består av två fastigheter. ED 3:21 och ED 3:17. Fastigheterna är samtaxerade.

  Friskrivningsklausul – Fastigheten säljs med friskrivningsklausul på grund av generationsskifte.

  Eldstad – Husets eldstäder måste kontrolleras av sotaren innan de får återtas i bruk.

  Byggnad ED 3:16 – Byggnaden som är belägen på fastighetsgränsen mellan ED 3:16 och ED 3:17 tillhör ED 3:16 och inte till försäljningsobjektet.

 • Övriga byggnader

  Garage – Garaget byggdes på 1980 talet. Byggnaden står på betongplatta och har plåttak. El finns inkopplad.

 • Ekonomi

  Taxeringsvärde

  Byggnad
  710 000 kr
  Tomt
  212 000 kr
  Totalt
  922 000 kr
  Taxeringsår
  2018
  Taxeringskod
  220

  Pantbrev & inteckningar

  Antal pantbrev
  2
  Totalt pantvärde
  250 000 kr
 • Energi

  Energiprestanda
  84 kWh/kvm och år
  Status (energideklaration)
  Utförd (2021-09-29)
  Energiklass
  C
 • Byggnadssätt

  Byggnadstyp
  Tvåplanshus
  Grund
  Grundmur
  Källare
  Stomme
  Trä
  Bjälklag
  Fasad
  Trä
  Takbeklädnad
  Betongpannor
  Utv. plåtarbeten
  Plåt
  Eldstad
  Fönster
  2-glas
  Ventilation
  Självdrag
  Vatten och avlopp
  Kommunalt vatten och avlopp.
  Uppvärmning
  Jordvärme
 • Driftkostnad

  Uppvärmning ingår i kostnaden för el. Den årliga fastighetsavgiften uppgår till 6915 kr baserat på taxeringsvärdet och kommer förtryckt på inkomstdeklarationen.

  El
  21 588 kr/år
  Vatten/Avlopp
  7 692 kr/år
  Renhållning
  2 084 kr/år
  Försäkring
  5 931 kr/år
  Total driftskostnad
  37 295 kr/år

Dokument

Planlösning

Bilder

Karta

Gamla Edsvägen 17, Ed

Intresseanmälan till Gamla Edsvägen 17, Ed

  500 tecken kvar

  Stephanie Brodeur Flink

  Ansvarig mäklare
  Stephanie Brodeur Flink

  Vill du veta mer om bostaden, kontakta mig via Intresseanmälan eller kontaktuppgifterna nedan.

  Kontor: 0531-120 65

  Mobil: 076-349 25 28 (ej sms)

  E-post: stephanie@flink.se